Julkaistu , julkaisija

Huuliherpes

Apua huuliherpekseen

 

Huuliherpeksen oireet: 

Huuliherpeksen ensimmäinen oire on yleensä ihon tunnottomuus, jota seuraavat kirvely ja kutina. Tuntien kuluessa, viimeistään seuraavaan päivään mennessä, ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat. Rakkuloita on useimmiten huulessa, sierainaukoissa tai muualla kasvoissa. Niitä voi ilmestyä myös suun tai nielun limakalvolle, jopa ruokatorveen. Parantuminen vie muutamasta päivästä jopa 3–4 viikkoon.

 

Huuliherpestartunnan voi testata apteekista saatavalla testillä (Medigoo).

 

 

Huuliherpeksen itsehoito ja valmisteet:

Hoito kannattaa aloittaa heti ensioireiden alkaessa, jolloin se tehoaa parhaiten ja voi jopa estää rakkuloiden ilmestymisen.

Paikallisvalmisteena on saatavilla joko asikloviiriä (Aclotad, Herpolips®, Zovirax®) tai pensikloviiriä (Vectavir®) sisältävää voidetta, joka helpottaa oireita ja voi lyhentää taudin kestoa. Pensikloviiri voi lyhentää myös kivun kestoa. Asikloviiria tarvitsee levittää harvemmin vuorokauden aikana, mutta molempia käytetään noin 5 vuorokautta. Voiteet on tarkoitettu yli 12-vuotiaille.

Emulsiovoiteena on saatavilla myös hydrokortisonin ja asikloviirin yhdistelmä (Zoviduo®), joka auttaa paremmin myös tulehdukseen ja näyttäisi ehkäisevän herpeshaavautumien kehittymistä.

Tablettina suun kautta annosteltuna on saatavilla asikloviiria (Aciclovir Sandoz ®, Aclovir®) ja valasikloviiria (Flushnil®) yli 18-vuotiaille lääkärin toteaman toistuvan huuliherpeksen hoitoon henkilöille, joilla immuunipuolustus ja munuaisten toiminta ovat normaalit. Asikloviiria käytetään 5 vuorokautta, mutta valasikloviiria vain yhden vuorokauden ajan.

Huuliherpeslaastari (Compeed® Invisible) helpottaa ja parantaa oireita, sekä peittää ja estää ruven muodostumista. Se ei sisällä lääkeainetta.

Ilman lääkeainetta on saatavilla myös joko ehkäisevä tai hoitava valmiste (SoreFix®) huuliherpekseen. Valmiste sisältää sinkkipohjaisen UV-suojan sekä E-vitamiinia parantamaan huulten kuntoa.

 

 

Muut hoitokeinot

 1. Huuliherpeksen aiheuttamaan kipuun voi käyttää särkylääkettä.
 2. Suuhygienian ylläpitoon limakalvovaurioiden yhteydessä voi käyttää antibakteerista klooriheksidiiniliuosta (esim. Curasept, Corsodyl®, GUM Paroex®)
 3. Rakkulavaiheessa voi auttaa kuivattavat kosteat hauteet 15 min ajan 2-3 kertaa päivässä, jonka jälkeen levitetään sinkkiä sisältävää pastaa tai voidetta (esim. Tena® Zinc Cream) ihoa rauhoittamaan.

 

 

Huuliherpeksen ennaltaehkäisy

Sairastuneen kannattaa välttää kontaktia muihin henkilöihin sekä aktivoituneen alueen koskettelua. Jos huuliherpes ilmaantuu auringon vaikutuksesta, kannattaa käyttää aurinkosuojan sisältävää huulivoidetta. Kuivat ja rohtuneet huulet ovat alttiimpia huuliherpeksen puhkeamiselle.

 

Huuliherpeksen voivat aktivoida:

 • Heikentynyt vastustuskyky, vilustuminen, sairaudet
 • Auringonvalo tai pakkaskeli
 • Stressi / uupumus
 • Kuukautiset

 

Milloin lääkäriin?

 • Oireet ovat voimakkaat
 • Itsehoitolääkkeet eivät tehoa
 • Herpesrakkuloita esiintyy silmien alueella, otsalla tai hiuspohjassa
 • Herpes uusiutuu usein ja sitä halutaan ehkäistä

 

Tutustu apteekkimme Apteekkini.fi huuliherpeksen hoitotuotteisiin: Huuliherpes

 

Kirjoittaja: Päivi Rauma, proviisori, FaT / Apuna Pharmax

 

Lähteet:

Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Viitattu 23.3.2019.

Salava A. Ihon Herpes simplex -infektio. [Tarkistettu 17.4.2018] Lääkärin käsikirja. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2019.

Salo T, Siponen M. Suun limakalvon virussairaudet. [Tarkistettu 31.10.2018] Lääkärin käsikirja. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2019.

 


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti