Julkaistu , julkaisija

Kuivat silmät

Apua kuiviin silmiin

 

Kuivien silmien oireet:

Silmien kuivuus ilmenee yleensä voimakkaana vetistämisenä, hiekan ja roskan tunteena silmissä, kirvelynä ja/tai lievänä kutinana. Myös näöntarkkuus voi vaihdella ja silmät voivat tuntua väsyneiltä tai ne punoittavat.

 

Kuivasilmäisyyden itsehoito:

Kyynelnesteen vähyys voi johtaa silmätulehdukseen, joten kuivasilmäisyyteen kannattaa hankkia kosteuttavia silmätippoja. Pahentuneessa tilanteessa tippoja on syytä käyttää runsaasti, vähintään 4–6 kertaa vuorokaudessa säännöllisesti kuukauden ajan, sen jälkeen tarpeen mukaan.

Silmätippojen säilytysaine betsalkoniumkloridi voi myös aiheuttaa allergiaa ja pahentaa kuivasilmäisyyttä. Pitkäaikaisessa käytössä, silmätulehduksen yhteydessä ja silmien ollessa hyvin kuivat kannattaa suosia säilöntäaineettomia kertakäyttöpipettejä tai valmisteita, joissa ei ole bentsalkoniumkloridia säilöntäaineena.

 

Kosteuttavat silmätipat:

Kosteuttavia silmätippoja on saatavilla sekä pullossa että kertakäyttöpipetteinä. Kertakäyttöpipeteissä ei yleensä ole säilytysainetta ja näistä suurinta osaa voi käyttää piilolinssien kanssa. Säilöntäaineettomia pullossa saatavia valmisteita ovat esim. Bepanthen Eye®, Bevita Eye, Hyabak®, Iiris® ja Opthim Eye®. Piilolinssien kanssa sopivat myös esim.Systane Hydration®, Systane® Ultra ja Tearsagain®

Yökäyttöön sopivat valmisteet ovat geelimäisempiä tai vaikuttavat muuten pitkäkestoisesti (esim. Bevita Eye, Opthim Eye® Forte, Systane® Gel Drops, Thealoz Duo Gel).

Jos tippojen laittaminen on vaikeaa, kannattaa kokeilla suljetuille silmäluomille suihkutettavia valmisteita (Membrasin ®, Tearsagain®). Silmätippojen laittamiseen on saatavilla myös helpottava apuväline (Apteekin tiputusapu silmätipoille).

Pullojen säilyvyysajat vaihtelevat valmisteen mukaan. Pisimpään, 6kk avattuna säilyvät Systane® Balance ja Ultra sekä Tearsagain®.

 

 

Muut valmisteet

Kuiville silmille on saatavilla erikseen valmisteita silmien tai niiden ympäristön puhdistukseen ja luomiärsytykseen (boorivesi, Blephasol® Duo, Naso-NaCl ratiopharm) sekä meikinpoistoon (Blephasol® Duo). Haudutteluhoito voi usein auttaa luomiärsytyksessä.

Omega-3-valmisteita (Omega-7® -tyrniöljykapseli tai -Eye) voi myös kokeilla kuivasilmäisyyden hoidossa. Ne vähentävät tulehduksellista tilannetta ja kuivasilmäisyyden oireita.

 

 

Silmien kuivuuteen vaikuttavat tekijät:

Allergiseen sidekalvotulehdukseen liittyy usein kuivasilmäisyyttä ja toisaalta allergiset silmäoireet voivat vaikuttaa kuivasilmäisyydeltä. Allergian mahdollisuus on syytä tutkia ja valita tarvittaessa siihen tarkoitettuja silmätippoja (esim. Lecrolyn®, Lomudal®).  Allergialääkkeistä kuitenkin antihistamiinit voivat pitkään käytettyinä lisätä silmien kuivuutta, mikä tulee ottaa huomioon lääkettä valittaessa.

Silmien kuivuutta lisäävät:

  • Kuiva sisäilma
  • Liiallinen ilmastointi
  • Näyttöpäätetyö
  • Silmiin joutuvat epäpuhtaudet ja silmien hankaaminen
  • Silmien huuhtelu vedellä
  • Tupakointi

 

Kuivasilmäisyys voi johtua myös joistakin sairauksista tai lääkkeistä. Näistä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

 

 

Milloin lääkäriin?

  • Silmien kuivuus on pitkittynyt / vaikeutunut
  • Itsehoitolääkkeistä ei ole apua
  • Kuivasilmäisyyteen liittyy muitakin silmäoireita

Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos on tarve käyttää paljon kosteuttavia tippoja. Reseptillä isoista pakkauksista saa KELA-korvauksen.

 

Kirjoittaja: Päivi Rauma, proviisori, FaT / Apuna Pharmax

Tutustu apteekkimme kuivien silmien tuotteisiin:Silmät Kuivat silmät sekä Iiris kuivat silmät sivuihin

 

Lähteet:

Kari O. Allergisten silmäoireiden hoito. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2009;125(8):845-54.

Kari O ja Saari KM. Allergisten silmäoireiden hoito. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2012;128(3):291-7.

Seppänen M. Tietoa potilaalle: Kuivasilmäisyyden hoito. Lääkärikirja Duodecim. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 9.11.2018.

 


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti