Julkaistu , julkaisija

Yskä

Apua yskään

 

Yskän oireet ja syy:

Virusinfektioon liittyvä yskä voi olla kuivaa tai limaista. Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Sen tehtävänä on poistaa limaa ja on siksi paikallaan. Infektion aiheuttama yskä kestää yleensä 1–2 viikkoa, mutta saattaa jatkua 4 viikkoa. Yskän syy kannattaa selvittää, lapsilla se voi myös johtua vierasesineestä hengitysteissä.

 

 

Yskän itsehoito:

Virusinfektiosta aiheutuva yskä paranee yleensä itsestään. Aikuisilla yskää voi yrittää hillitä tarvittaessa yskänlääkkeillä, vaikkakaan rutiininomaista käyttöä flunssan yhteydessä ei suositella eikä yskänlääkkeiden tehosta ole selkeää näyttöä. Lapsilla yskänlääkkeiden käyttöä ei suositella.

Muu lääkitys kannattaa huomioida yskänlääkettä valittaessa.

 

Yskänärsytystä tai limaisuutta vähentävät lääkkeet:

Kuivaan yskään ja ärsytykseen sopivat parhaiten suoraan yskänkeskukseen vaikuttavat lääkeaineet, esim. pentoksiveriini ja dekstrometorfaani. Pentoksiveriini (Silotoc®) helpottaa myös hengittämistä laajentaen hieman keuhkoputkia. Se myös puuduttaa paikallisesti, joten liuoksella kannattaa kurlata ennen nielaisemista. Dekstrometorfaanin (Resilar®, Rometor ratiopharm) käytössä tulee ottaa huomioon, ettei se sovellu iäkkäille ja voi pahentaa allergisia oireita ja atopiaa.

Liman irrotukseen on saatavilla sekä tabletteja, poretabletteja että liuosta, ja vaikuttavina aineina toimivat asetyylikysteiini (Mucomyst®, Meditus®), bromheksiini (Bisolvon®, Medipekt®, Mucovin®), guaifenesiini (Tintus®) tai karbosisteeni (Reodyn®). Myös nestemäinen kvillaja-uutetta sisältävä Kvilla® sekä kokillaana-uutetta sisältävät Codetabs® -imeskelytabletit toimivat liman irrotukseen ja hillitsevät yskänärsytystä.

Paras vaikutus liman irrotukseen saavutetaan vasta muutamien päivien käytön jälkeen. Limaa irrottavia valmisteita ei kuitenkaan kannata käyttää yli 10 vuorokautta yhtäjaksoisesti, sillä muuten hoito voi ylläpitää liiallista limaneritystä. Limaa irrottava lääke kannattaa ottaa aamulla, jos yskänrefleksi on heikentynyt (esim. iäkäs, heikkokuntoinen).

 

Muut hoitokeinot:

Paikallisesti puuduttavat imeskeltävät pastillit helpottavat kurkun kutinaa ja ärsytystä (esim. Bafucin®, Septabene®, Zyx®). Kutinaan ja karheuteen voi käyttää myös imeskeltäviä yskänpastilleja (Codemax®) sekä yrttipastilleja (esim. Carmolis®) tai yrttitippoja (Echinaforce®, Carmolis®). Myös eteeriset öljyt (esim. Vicks®), höyryhengitys ja suolavesihuuhtelu (esim. Physiomer®, Sarvikuono®) auttavat irrottamaan limaa ja helpottavat oloa nukkumista.

Hunajaa kannattaa kokeilla lyhytaikaisen yskän hoidossa. Varsinkin pienillä lapsilla hunaja voi helpottaa yöllistä akuuttia yskää, kun se otetaan noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Alle 1-vuotiaille hunajaa ei saa antaa. Hunajaa sisältävät esim. Apteq Mielikki -liuos sekä FluAcute® tai Pharysol -suusuihkeet.

 

 

Milloin lääkäriin?

  • Yskä pitkittyy (kesto yli 6 viikkoa) tai on voimakasta
  • Yskä on ilmaantunut ilman flunssaoireita
  • Yskään liittyy hengitysvaikeuksia, hengityksen vinkumista tai rintakehän kipua
  • Ysköksissä on verta

 

Myös monet lääkkeet voivat aiheuttaa pitkittynyttä yskää. Tavallisimpia yskän aiheuttajia ovat sydän- ja verisuonitautien hoidossa käytettävät ACE:n estäjät. Pitkittyneen yskän syy tulee selvittää lääkärillä.

 

Tutustu tuotteissiin: Flunssan ja yskän hoito --> Yskä

 

Kirjoittaja: Päivi Rauma, proviisori, FaT / Apuna Pharmax

 

Lähteet:

Alahengitystieinfektiot (lapset). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015. Viitattu 30.4.2019.

Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016. Viitattu 24.4.2019.

 

 

 

 


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti