Julkaistu , julkaisija

Apua emättimen hiivatulehdukseen

Hiivatulehduksen oireet

Emättimen hiivatulehduksen tyypillisimpiä oireita ovat voimakas kutina, kirvely tai ärsyttävä tunne. Valkovuoto on vaaleaa, tuoksutonta, kokkaremaista ja seinämiin tarttuvaa. Joskus valkovuoto voi olla tasaista, harmaata, jopa vetistä. Emättimen limakalvoilla voi olla myös pieniä haavaumia ja punoitusta.

 

Hiivatulehduksen itsehoito

Jos henkilöllä on aiemminkin ollut hiivatulehdus ja oireet ovat selkeät, voi tautia hoitaa itselääkinnällä. Sekä paikallisesti annosteltava että suun kautta otettava lääkitys toimivat periaatteessa yhtä tehokkaasti. Toistuvan hiivatulehduksen syy tulee selvittää lääkärissä.

Raskauden ja imetyksen aikana tulee olla yhteydessä lääkäriin. Raskauden aikana hiivatulehdusta voidaan hoitaa paikallisella klotrimatsolilla (Canesten®), jolloin lääke annostellaan ilman asetinta.

Sekä paikalliset että erityisesti suun kautta otettavat valmisteet voivat vaikuttaa muuhun käytössä olevaan lääkitykseen. Yhteisvaikutuksista kannattaa keskustella apteekissa tai lääkärissä.

 

Paikallisvalmisteet

Paikallisesti hiivatulehdukseen voi käyttää sekä emätinpuikkoja että voidetta (Canesten®, Gyno-Daktarin®). Emätinpuikkoja käytetään ohjeen mukaan iltaisin 1 tai 3 päivän kuurina. Hoitoa jatketaan myös kuukautisten aikana. Emulsiovoiteita voi käyttää puikkojen ohessa, jos kutina ulkosynnytinelimissä on voimakasta.

Suun kautta otettava lääkitys

Kerta-annoshoitoon on saatavilla suun kautta otettava flukonatsolia sisältävä tabletti (esim. Diflucan®, Fluconazol, Canesoral®).

 

Muu itsehoito

Hiivatulehdusta voi yrittää ennaltaehkäistä ja osaltaan myös hoitaa käyttämällä emättimen normaalin pH-tason (esim. Ellen®, Lactal Balans®, Vagicare®, Vagisan®) tai bakteeritasapainon (esim. Femiflor®, Vagibalance®) ylläpitämiseen tarkoitettuja valmisteita.

 

Emättimen hiivatulehduksen ehkäisy

Hiivatulehdukselle altistavat esimerkiksi raskaus, ylipaino ja diabetes sekä antibioottien ja ehkäisypillereiden käyttö. Myös tiukat vaatteet ja hengittämättömät siteet ja suojat voivat lisätä oireilua.

 • Hygienia on tärkeää, mutta liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä ja suihkuttamista suoraan emättimeen tulee välttää. Pesuaineiden pH:n tulee olla alle 7.
 • Kuukautissuojana siteiden sijasta voi kokeilla tamponia (esim. Ellen®) tai kuukuppia (Lunette®, Belladot Evelina®).
 • Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.
 • Käytä ilmavia keinokuituisia, merseroidusta puuvillasta tai silkistä valmistettuja alusvaatteita.
 • Vältä paljon sokeria sekä valkoista jauhoa sisältävää ravintoa. Säännöllinen probiootteja sisältävien ravintotuotteiden käyttö voi auttaa ennaltaehkäisyssä.
 • WC:ssä käynnin jälkeen pyyhi alapää aina edestä taaksepäin. Hiiva saattaa levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle.

 

Milloin lääkäriin?

 • Jos oireet ilmenevät ensimmäistä kertaa tai henkilö on alle 16- tai yli 60-vuotias
 • Henkilö on raskaana
 • Hiivatulehdus toistuu usein, itsehoito ei ole lievittänyt oireita 3 vuorokaudessa tai oireet eivät parane viikossa
 • Esiintyy epäsäännöllisiä verisiä vuotoja tai pahanhajuista vuotoa
 • Esiintyy virtsaamisvaikeuksia, alavatsakipuja tai kuumetta
 • Sukupuolielimissä on rakkuloita tai on syytä epäillä sukupuolitautia
 • Myös kumppanilla on oireita
 • Polttava tunne ja ärsytys lisääntyvät tai oireet pahenevat hoidon aikana

 

Toistuva hiivatulehdus voi vaatia reseptillä määrättävän estohoidon.

 

Tutustu hiivatulehdus tuotteisiin Hiivatulehdus tuoteryhmäsivuillamme.

 

Kirjoittaja: Päivi Rauma, proviisori, FaT / Apuna Pharmax

Lähteet:

Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Viitattu 11.3.2019.

Tiitinen A. Emättimen hiivatulehdus. Lääkärikirja Duodecim. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 31.8.2018.

 

 

 


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti