Julkaistu , julkaisija

Apua varvasvälisilsaan

Varvasvälisilsan oireet

 

Varvasvälisilsan tyypillisiä oireita ovat varvasvälin punoitus, kutina, hilseily ja halkeilu sekä joskus myös rakkulat. Sitä esiintyy yleensä yhdessä tai kahdessa reunimmaisessa varvasvälissä, mutta oireita voi olla jalkapohjassa asti.

 

Varvasvälisilsan itsehoito

 

Tyypillisen varvasvälisilsan voi hoitaa itsehoitona ilman lääkärissä käyntiä. Oireiden häviämisen jälkeen on tärkeää käyttää kuuri loppuun pakkauksen ohjeen mukaan.

Iholle annosteltavat lääkkeet voivat varsinkin suurina määrinä annosteltaessa vaikuttaa myös muiden käytössä olevien lääkkeiden pitoisuuteen. Yhteisvaikutukset kannattaa selvittää apteekissa tai lääkärissä.

 

 

Paikallisvalmisteet

 

Nopeimmin tehoavat yli 12-vuotiaille tarkoitetut terbinafiinia sisältävät voiteena, geelinä tai sumutteena saatavat valmisteet (Lamisil®, Fungorin®), joita levitetään hoidettavalle alueelle kerran päivässä viikon ajan. Aikuisille on saatavilla myös kerta-annoshoito (Lamisil Solo®), joka levitetään molempiin jalkoihin, myös oireettomille alueille.

 

Pidempään käytettäviä, mutta yhtä tehokkaita ovat voiteena tai puuterina saatavat mikonatsolia, ketokonatsolia tai klotrimatsolia sisältävät valmisteet (Canesten®, Daktarin®, Nizoral®). Näitä käytetään aamuin illoin 2-6 viikon ajan pakkauksen ohjeen mukaan.

 

Sienitulehduksen hoitoon on saatavilla myös muuta lääkeainetta sisältävää valmistetta (Pimafucin®) sekä lisäksi desinfiontiin tarkoitettua paikallisliuosta (Betadine®). Paikallinen sienilääke-kortikosteroidiyhdistelmä (Daktacort®) voi vähentää ihon punoitusta, mutta kortisonilla ei ole merkitystä itse infektion paranemisen kestoon.

 

 

Muut infektiot ja kynsisieni

 

Jos kyseessä on märkivä bakteeritulehdus, on siihen parempi antibioottia sisältävä voide (Bacibact®, Terracort®). Sekainfektion hoitoon voi kokeilla sienilääkettä ja antibioottia sisältävää valmistetta (Pimafucort®).

Kynsisieneen on saatavilla omia valmisteita (esim. Nailner®, Nalox®, Pihkalakka®), vaikkakin parhain teho kynsisienen hoidossa saadaan suun kautta otettavilla reseptilääkkeillä.

 

Varvasvälisilsan ennaltaehkäisy

 

  • Pese ja kuivaa varvasvälit huolellisesti päivittäin, niiden kunnon seuranta on tärkeää.
  • Hautumista voi ehkäistä käyttämällä lampaanvillaa tai talkkia.
  • Uimahalleissa ja muissa yleisissä paikoissa on suositeltavaa käyttää omia tossuja.
  • Kenkiä kannattaa vaihtaa riittävän usein niin, että ne kuivuvat kunnolla välillä.

 

 

Milloin lääkäriin?

  • Infektio on levinnyt jalkapohjaan
  • Varvasvälien lisäksi silsaa esiintyy kynsissä tai nivusissa
  • Itsehoito ei tehoa

 

Lue lisää jalkasilsasta  Sieni ja bakteeritulehdus tuoteryhmäsivuiltamme.

 

Kirjoittaja: Päivi Rauma, proviisori, FaT / Apuna Pharmax

Lähteet:

Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Viitattu 23.3.2019.

Airola K. Jalkasilsa (jalkasieni). Lääkärikirja Duodecim. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 27.11.2018.

 


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti