Julkaistu , julkaisija

Siitepölyallergia ja sen hoito

Siitepölyallergia

 

Siitepölyallergia voi ilmetä silmien kutinana, punoituksena tai vuotamisena, nenän tukkoisuutena, kirkaseritteisenä nenän vuotamisena, kutinana tai aivasteluna sekä iho-oireina.

Lääkehoitoa voi kokeilla, jos allergeenin välttäminen ei ole mahdollista tai se ei lievennä riittävästi oireita. Paikalliset valmisteet tehoavat allergisiin oireisiin useimmiten paremmin kuin suun kautta otettavat valmisteet. Käytettyjä lääkeaineryhmiä ovat antihistamiinit, kortikosteroidit, natriumkromoglikaatti ja lodoksamidi (Alomide®)

 

Itsehoitotuotteet

Antihistamiinisilmätippoja (Lastin®, Livostin®, Zaditen®) suositellaan ensisijaiseksi itsehoidoksi allergisiin silmäoireisiin. Antihistamiinia sisältävät nenäsuihkeet (Lastin®, Livostin®) toimivat myös tehokkaimmin akuutin allergisen nuhan yhteydessä. Suun kautta otettavia antihistamiineja (esim. Benadrylin®, Heinix®, Histec®, Telfast®, Xyzal®) voidaan käyttää tehostamaan allergisen nuhan tai silmäoireiden hoitoa. Ne tehoavat parhaiten aivasteluun ja limaneritykseen. Tippoina / liuoksena setiritsiiniä (Zyrtec®) voi antaa jo yli 2 vuotiaille.

Nenään annosteltavat kortikosteroidit (esim. Beclonasal Aqua®, Beconase®, Flixonase®, Mommox®, Nasacort®) ovat ensisijainen lääkitys allergisen nuhan hoidossa. Ne helpottavat oireita tehokkaammin kuin antihistamiinit. Täysi vaikutus saavutetaan kuitenkin vasta 1–2 viikon hoidon jälkeen ja käyttöä on jatkettava säännöllisesti koko allergiakauden ajan. Beclonasal Aqua® sopii yli 14-vuotiaille, mutta muuten itsehoitolääkkeinä kortikosteroidit on tarkoitettu vain yli 18-vuotiaille. 

Natriumkromoglikaattia on saatavilla sekä nenäsuihkeena (Glinor®,Lomudal®) että silmätippoina (Lecrolyn®, Lomudal®). Se on hieman antihistamiineja ja kortikosteroideja heikkotehoisempi. Käyttö kannattaa aloittaa jo ennen oireiden ilmaantumista ja jatkaa säännöllisesti koko allergiakauden ajan.

 

Milloin lääkäriin?

  • Jos kyseessä on alle kouluikäinen lapsi ja oireiden syy ei ole selvitetty
  • Itsehoito ei tehoa
  • Oireet kestävät ympäri vuoden
  • Silmä rähmii voimakkaasti, näkö on heikentynyt, silmäoireet ovat toispuoleisia tai esiintyy silmäkipua tai valonarkuutta
  • Allergian lisäksi on pitkittynyttä yskää, hengenahdistusta tai hengitys vinkuu
  • Nenän tukkoisuus on toispuoleista tai ilmenee toistuvaa nenäverenvuotoa

 

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä myös, jos allergialääkkeitä on tarvetta käyttää paljon. Useimmista reseptillä saatavista allergialääkkeistä saa KELA-korvauksen.

 

Vaikeampiin allergioihin voidaan lääkärin määräyksellä kokeilla myös siedätyshoitoa. Siedätyshoidon teho on hyvä heinien tai koivun aiheuttamassa allergisessa nuhassa ja astmassa 5-vuotiailla ja sitä vanhemmilla lapsilla sekä aikuisilla. Allergista nuhaa sairastavien lasten riski sairastua astmaan saattaa vähentyä, kun siedätyshoito aloitetaan riittävän ajoissa.

 

Tutustu siitepölyallergia tuotteisiin Allergian hoito tuoteryhmäsämme

 

Kirjoittaja: Päivi Rauma, proviisori, FaT / Apuna Pharmax

Lähteet:

Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Viitattu 11.3.2019.

Valovirta E. Siedätyshoito. Lääkärin käsikirja [päivitetty 2.8.2016]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2019.


Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti