Jalkasieni

Jalkasieni  

Jalkasieni eli jalkasilsa on tavallisin ihon sieni-infektioista. Vaiva on yleisempi miehillä kuin naisilla. Lapsilla jalkasieni on harvinainen.

Jalkasieni tarttuu helposti julkisissa tiloissa, joissa kävellään paljain jaloin, esim. uimahallissa.

 

Jalkasienen oireita ovat varpaanvälien, varsinkin pikkuvarpaan ja sen viereisen neljännen varpaanvälin punoitus, kutina, kirvely, haavautuminen ja rikkoutuminen. Jalkasientä on joskus jalkapohjassakin rakkuloina, hilseilynä ja halkeiluna, useimmin päkiässä tai jalkahovissa. Jalkapohjassa oleva jalkasieni ei yleensä parane ulkoisella hoidolla.

 

Itsehoito

Jalkasieneen löytyy useita eri itsehoitolääkkeitä. Ilman reseptiä löytyy ulkoisesti käytettäviä emulsiovoiteita, liuoksia ja/tai puutereita, joiden sisältämä lääkeaine tuhoaa sienen tai vaikuttaa sen lisääntymiseen sitä ehkäisevästi. Hoidon kesto riippuu tuotteesta, hoitoja on kertahoidosta useamman viikon hoitoihin. Pakkauksessa olevia käyttöohjeita on syytä noudattaa, sillä jos hoidon lopettaa liian aikaisin, oireet palavat helposti.

 

Sienirihmat ja -itiöt jäävät elämään kenkiin. Vanhimmat kengät kannattaa heittää pois ja uudempin on hyvä laittaa jotakin sienilääkepulveria kerran viikossa noin kuukauden ajan.

 

Hoidon yhteydessä tulee vaihtaa puhtaat sukat joka päivä. Sukat on hyvä pestä 60 asteisessa vedessä silsasienen tuhoamiseksi.

 

Lääkärille

Lääkärille on syytä mennä, jos itsehoito ei auta tai kun epäillään että jalkasieni on levinnyt jalkapohjaan tai kynsiin.

 

Kysy lisää