Täitartunnan hoito

Täitartunnan hoito

Päätäit ovat 2-3 mm pitkiä, harmaita tai ruskehtavia ryömiviä hyönteisiä, jotka asustavat hiuspohjassa ja imevät verta ravinnokseen. Päätäiden oireena on kutina ja ärsytys hiuspohjassa ja niskassa. Päätäiden hoitoon käytetään apteekista saatavaa täishampoota tai -liuosta.

 

Aikuisia täitä on vaikea havaita, mutta niiden munat eli saivareet ovat helpommin havaittavissa. Saivareet kiinnittyvät hiuksiin tiukasti. Ne ovat usein hiuksissa lähellä päänahkaa, helmimäisinä, 1 mm pitkinä, ovaalin muotoisina pallukoina. Niitä esiintyy etenkin niskassa tai korvan yläpuolella kiinnittyneinä tiukasti hiusten tyveen.

 

Täitä esiintyy epidemioina kouluissa ja lastentarhoissa. Täit leviävät yleensä läheisessä kosketuksessa, esimerkiksi lasten leikkiessä, tai erilaisten vaatteiden ja esineiden kuten pipojen, kampojen, harjojen tai korvakuulokkeiden välityksellä.

 

Päätäitartunnan hoito

Päätäiden hoitoon käytetään apteekista saatavaa täishampoota tai -liuosta. On tärkeätä tutkia kaikki perheenjäsenet tartunnan varalta. Kaikki tartunnan saaneet on syytä hoitaa samalla kertaa.

 

Hoito-ohjeita tulee noudattaa huolellisesti. Hoito uusitaan valmisteen ohjeen mukaan noin viikon kuluttua ensimmäisestä pesusta.

 

Saivareiden ja kuolleiden ja mahdollisesti vielä elävien täiden poistoon käytetään tiheäpiikkistä kampaa. Kampausta jatketaan hoidon jälkeen joka tai joka toinen päivä kahden viikon ajan.

 

Päähineet ja vuodevaatteet pestään 60 -asteisessa vedessä pyykinpesuaineella. Pesua kestämättömät vaatteet ja esineet suljetaan muovipussiin kahdeksi viikoksi. Täit kuolevat sinä aikana. Myös pakastaminen yön yli tappaa täit. Kammat ja harjat puhdistetaan huolellisesti tai vaihdetaan uusiin.

 

Vaikka ihmistäit eivät viihdykään eläinten turkissa, perheen koiran turkki on kuitenkin käsiteltävä permetriiniä sisältävällä paikallisvaleluliuoksella. Tämä siksi että ihmisen päätäi saattaa säilyä hengissä koiran turkissa 2-3 viikkoa tarttuakseen sitten uudelleen ihmisiin.

 

Lapsi voi mennä päivähoitoon tai kouluun, kun hiukset on käsitelty täishampoolla tai -liuoksella. Tartunta on kuitenkin hyvä ilmoittaa lasten kavereiden vanhemmille, päiväkotiin ja kouluun.

 

Kysy lisää


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

Beurer HT15 Täikampa 1kpl

Beurer HT15 Täikamman avulla pääset kätevästi eroon täistä ja täin munista hiuksissa ilman että joudut käyttämään täishampoita.

26,10